A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
SAMOCIEK
Jest to moszcz spływający samoczynnie po wlaniu miazgi do praski [bez wyciskania]. 
SKALA
<ul><li><div style="margin-left: 188px; margin-right: 160px"><font class="mediumtxt">Pochodzi od nazwiska Adolfa F. Brixa (1798-1870), kt&oacute;ry jako profesor na uniwersytecie berlińskim kilkanaście lat po Ballingu ponownie rozpowszechnił podobną skalę i z tego powodu w krajach zachodnich jest znana pod tą nazwą..Oznacza zawartośc cukru w rostworze liczoną w procentach wagowych.</font></div></li></ul>
SZAMPAN
Prawdziwy szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w prawdziwym szampanie na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w temperaturze 3-5oC, przez okres minimum 2 lat, systematycznie przekręcając butelki o 1/4 obrotu co 3 miesiące. Szampan produkuje się zarówno z białego jak i (aczkolwiek w mniejszych ilościach) czerwonego wina. W odróżnieniu od klasycznych win gronowych, szampan pakuje się w butelki o różnej objętości - od 0,5 do nawet 5 litrów. Produkcja szampana jest bardziej skoncetrowana od produkcji typowych win gronowych we Francji i została zmonopolizowana przez kilkunastu producentów, którzy skupują winogrona z terenu całej Szampanii i następnie mieszają je według własnego uznania. Powoduje to, że na butelkach nie podaje się informacji o winnicy, z której pochodzi szampan, a jedynie nazwę producenta i rok rozpoczęcia produkcji. Również w odróżnieniu od zwykłych win francuskich podaje się za to informacje o stopniu słodkości szampanów, wg kodu: wytrawne = brut, półsłodkie = semi doux i słodkie = doux. Na butelce prawdziwego szampana nie ma prawa pojawić się słowo sec, które normalnie oznacza wino wytrawne.
SZAPTALIZACJA
<p>Jest to dosładzanie moszczu przed sporządzeniem nastawu.</p>
SZTOBER
<strong>SZTOBER</strong> - Popularna nazwa odcink&oacute;w łozy przeznaczonych do ukorzenienia (wytworzenia sadzonek).