A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
NALEWKA
Nalewka: to alkoholowe wyciągi z owoców , kwiatów , zazwyczaj o mocy 35-40 procent alkoholu. Sporządzane są przez zalanie owoców alkoholem i osłodzenie cukrem.
NAPOWIETRZANIE
napowietrzanie: wino poddaje się działaniu powietrza, aby przygotować je do spożycia, najczęściej uwalnia się w ten sposób nieprzyjemne zapachy ze starych win oraz łagodzi ostry aromat win młodszych. Warto napowietrzac wina ja bym to nazwał odgazowaniem i usunięciem zbędnych gazów z wina efekty napewno są sam dokonałem ,,napowietrzania w winie z ,,truskawka-wisnia - agrest ,, trwalo to 24 h ale winko lepiej smakowało ,,degustacje przeprowadziłem wraz z kilkoma kolegami warto było sami bylismy zdziwieni efektem.
NASTAW
Moszcz (sok owocowy) przygotowany (rozcieńczony, dosłodzony, dokwaszony itp.) do fermentacji alkoholowej przy użyciu matki drożdżowej.