A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
MACERACJA
Wstępna fermentacja miazgi.Najdłużej stosuje się przy nastawie na wino czerwone by owoce oddały kolor.
MADERYZACJA
Maderyzacja polega na podgrzewaniu wina przez kilka miesięcy.Dzięki temu wino szybciej dojrzewa.Stosuje się ją tylko do win ciężkich i mocnych.Dodaje także walorów smakowych.Najczęściej stosuje się do wyrobu[madera,porto,sherry]
MENZURKA
<p>Naczynie laboratoryjne o kształcie cylindra otwartego z jednej strony i zamkniętego z drugiej, kt&oacute;re ma narysowaną lub wyszlifowaną precyzyjną skalę objętości.</p><p>Bardzo wygodne do odmierzania małych ilości. Osobiście najczęściej używam menzurkę o pojemności 100ml. Jeśli potrzebuję np. 1g piro na 10 litr&oacute;w wina do jego stabilizacji, a mam torebkę piro 10g, to rozpuszczam te 10g w&nbsp; 100ml wody i biorę z tego 10ml. Jeśli mam 21 litr&oacute;w wina, to biorę 21ml. Pozostałe 79ml wlewam do 1,6 litra wody i mam do odkażania. Bardzo proste i bardzo dokładne.</p><p>PS Mam nadzieję, że 21ml wody za bardzo nie rozcieńczy wina... ;)&nbsp; </p>
MOSZCZ
Świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako p&oacute;łprodukt (gł&oacute;wny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego:soku,napoju ,wina owocowego,miodu pitnego itp;W języku potocznym termin stosowany najczęściej w stosunku do moszczu gronowego, czyli soku z winogron&nbsp; przeznaczonego na fermentację w celu wyrobu wina.