A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
KLAROWANIE
klarowanie wina: Proces klarowania konieczny jest w tym przypadku, gdy nasze wino przez dłuższy czas samoczynnie nie ma ochoty stać się całkiem przezroczyste. Klarowanie zwykle oprócz nadania winu przezroczystości, pomaga czasem także skorygować barwę i bukiet wina. Zaznaczyć trzeba, że wino właściwie wykonane powinno się klarować samo. Przed rozpoczęciem klarowania, trzeba się dobrze zastanowić, czy jest ono na pewno konieczne, czasem jest dobrze po prostu dać winu więcej czasu na dojście do siebie. Klarowanie polega właściwie tylko na pomocy grawitacji, tak by męty (cząstki zawiesiny) szybciej opadły na dno, pozostawiając powyżej klarowną ciecz. Zmętnienie może być spowodowane dwoma czynnikami: zawartością białek lub garbników. Istnieje kilka rodzajów środków klarujących: super opis na tej stronce: [url]http://old.wino.org.pl/frames/klar.htm[/url].
KORKOCIĽG
Przyżąd używany jest od wieków do otwierania butelek z winem. Producenci maja duzo wyobrazni i pomysłów, aby co rusz tworzyc nowe wzory. Głównymi elementami sa odpowiedniej wielkosci spirala, ktora jest wprowadzana do korka, oraz ramiona ulatwiające wyciaganie. Korkociag tradycyjny . Spirala umieszczona jest na igle dzieki czemu wygodniej wyciaga sie korek, unikajac gwałtownych ruchów butelką. Mimo to odkorkowanie butelki tym korkociagiem wymaga sporego wysiłku. Korkociag kelnerski. jest najbardziej popularny. Należy wkrecić spirale w korek i wyciagnąć go za pomocom ramienia, które działa na zasadzie dzwigni. Korkociąg typu motylek. Wystarczy wprowadzic spirale w korek we wlasciwym miejscu, opuscić ramiona i korek wysunie sie samoistnie. Korkociag samoistny. Przy wkręcaniu spirali w korek równoczesnie wyciaga go.