A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
GARBNIKI
Garbniki są elementem struktury (tekstury) wina, pochodzące ze skórki winogron, a zatem obecne najwyraŸniej w winach czerwonych. Aby łatwiej było to zrozumieć, powiem, że tekstura albo ciężar wina, to termin degustacyjny, określąjacy konsystencję, gęstość, zwartość, moc, intensywność wina, który jest kombinacją wielu elementów, w tym alkoholu, ekstraktu, gliceryny, kwasów. Wino z bogatym, kompleksowym, dobrze zaokrąglonym , trwającym posmakiem uważane jest za pełne ciała (ang.full-bodied); wodniste, ubogie w ciało nazywamy po prostu winem cienkim (ang. light-bodied albo thin). Coś pośredniego stanowi wino, które określa się jakomedium-bodied. Nie wszystkie wina muszą mieć ciało, szampana winna raczej charakteryzować wytworność, delikatność, czystość. Bogaty sauternes jest pełnym ciała winem głównie ze względu na wysoką zawartość cukrów, która dodaje mu ciężaru. garbniki) to naturalny składnik wina pochodzący ze skórki winogron, a także z drewna beczek, w których wino jest przechowywane. Taniny są odczuwalne jako bardzo delikatne odrętwienie wewnętrznych ścianek jamy ustnej i języka, oraz odczucie ściągania i wysuszenia na zębach, dziąsłach oraz języku. Przechowywanie wina w beczkach dębowych oraz dojrzewanie w butelkach łagodzi ostrość tanin gdyż z czasem garbniki wytrącają się. Są one także doskonałym środkiem konserwującym i dlatego wina o wyższej zawartości tanin mogą być dłużej przechowywane.