A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
ABBOCCATO
Włoskie oznaczenie lekko słodkiego wina, wskazuje na niewielką zawartość cukru osadowego. Słowo to używane jest do opisania szerokiej gamy win, od półsłodkich do półwytrawnych.
AGRESYWNE
Określenie degustacyjne odnoszące się do smaku wina surowego, niedojrzałego, nieharmoniowanego;
AGUARDENTE
Spirytus z winogron o dość neutralnym smaku.Okolo 77%.
ALBARINO
Znakomity szczep z północnej Hiszpanii, dający zniezwykle aromatyczne wina. Znakomite do owoców morza, także jako aperitif.
ALEMBIK
Naczynie,aparat do destylacji.
ALKACYMETRYCZNA
Włoskie określenie na półsłodkie wina.
ALKOHOL
Związek organiczny zawierający grupę (lub grupy) hydroksylową polączoną z atomem węgla. Najczęściej spotykanym alkoholem jest alkohol etylowy.
ALKOHOLIZACJA
ALKOHOLIZACJA WIN � podnoszenie mocy wina przez dodanie spirytusu. W przypadku dodania spirytusu po zakończonym procesie fermentacji, uzyskuje się wina alkoholizowane wytrawne, natomiast w przypadku dodania spirytusu w trakcie fermentacji, celem jej zatrzymania, wina alkoholizowane słodkie (część cukru pozostaje niedofermentowana). Dotyczy to wim mocnych Porto !!
AMABILE
Włoskie określenie na półsłodkie wina.
AMARONE
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font size="3"><font face="Times New Roman"><strong><span style="color: black">Amarone</span></strong><span style="color: black"> - klasyczne czerwone <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Wino" title="Wino"><font color="#2939b5">wino</font></a> <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82ochy" title="Włochy"><font color="#2939b5">włoskie</font></a> z regionu <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Veneto" title="Veneto"><font color="#2939b5">Veneto</font></a> o dość nietypowym procesie produkcji: <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Winogrona" title="Winogrona"><font color="#2939b5">winogrona</font></a> po zbiorze są podsuszane w specjalnych warunkach, wzrasta zawartość <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukry" title="Cukry"><font color="#2939b5">cukr&oacute;w</font></a> w gronach, cały proces trwa ok 100 dni, następnie przeprowadzany jest proces <a href="http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Winifikacja&amp;action=editredlink" title="Winifikacja (jeszcze nie napisano)"><span style="color: #cc2200">winifikacji</span></a>, po czym wino poddawane jest procesowi dojrzewania w dębowych beczkach, ok 24-36 miesięcy.....</span></font></font></p>
AMPELOGRAFIA
Nauka&nbsp; o odmianach winorośli.
AMYLAZA
<p>Enzym hydrolityczny rozkladający skrobię i inne wielocukry;</p>
ANNATA
Z włoskiego - rocznik wina.
ANTAŁEK
MAŁA BECZUŁKA NA WINO LUB PIWO.....
APERITIF
<strong>Aperitif-&quot;</strong>wszystko to, co pobudza apetyt&quot;,&quot;Aperitif to wieczorna modlitwa Francuz&oacute;w.&quot;
AQUA
Z LACINY,AQA WITE-WODA ŻYCIA ŻĽRTOBLIWE&nbsp;&nbsp;OKREŚLENIE &nbsp;W&Oacute;DKI....
AREOMETR
Służy do pomiaru zawartości alkoholu w czystych destylatach . Zakres pomiaru 0 - 96% objętościowych alkoholu etylowego w badanym roztworze. W chwili pomiaru roztw&oacute;r powinien mieć temperaturę 20&deg;C.
AREOMETR
areometr wyskalowany w stopniach odpowiadających zawartości sacharozy w g/100g roztworu. 1 % cukru = 1 st Blg
AROMAT
Aromat wina może dużo mówić o stanie i charakterze trunku. Aby ocenić bukiet wina. zakląć kieliszkiem i zaciągnij się aromatem wina: pierwsze wrażenia są najważniejsze. Czy pachnie świeżo? Jak iniensywny jest aromat? Czy zapach coś ci przypomina , jest to bardzo rozlegly temat znalazłem bardzo dobrze opisany ten temat na stronie : http://www.wineria.pl/x_C_X__P_degustacja.html zapraszam i gorąco polecam .
AUSBRUCH
<strong>AUSBRUCH- WYBUCH- ERUPCJA- WYTRYSK......</strong>
AUSLESE
AUSLESE-JEST TO TERMIN OZNACZAJACY ZBI&Oacute;R NAJBARDZIEJ DOJRZAŁYCH KIŚCI WINOGRON, SELEKCJA....
AVA
Wprowadzony w roku 1978 system rejon&oacute;w o kontrolowanej nazwie pochodzenia dla win jakościowych. Obejmuje około 140 rejon&oacute;w o dokładnie wytyczonych granicach, mniej więcej jednolitym charakterze gleb i podobnych warunkach klimatycznych. Podobnie jak w Europie poszczeg&oacute;lne rejony AVA nie są sobie r&oacute;wne i mogą zachodzić na siebie lub jeden rejon AVA może grupować kilka mniejszych.