Od dawien dawna, miodom pszczelim przypisuję się wartości lecznicze. Dotyczy to zarówno zastosowań wewnętrznych jak i zewnętrznych. Dla większości znany jest fakt, że miód jest naturalnym antybiotykiem, przez co chętnie stosowany jest podczas przeziębień. Coraz częściej prowadzone badania naukowe przypisują wyrobom pszczelim coraz to nowe zastosowania medyczne. Poniżej znajduję się lista znanych schorzeń leczonych za pomocą produktów pszczelich.
Miód akacjowy - bardzo dobre efekty daje w przypadku leczenia chorób przewodu pokarmowego takich jak: wrzody żołądka, zapalenia błony śluzowej, choroby jelit.
Miód gryczany - zalecany w profilaktyce antynowotworowej, zawiera dużo przyswajalnego magnezu. Często stosowany w leczeniu chorób układu krążenia, oraz osłabienia wzroku i słuchu. Polepsza zapamiętywanie oraz koncentracje.
Miód lipowy - bardzo przydatny w leczeniu przeziębień, ma działanie napotne, wykrztuśne oraz obniża temperaturę ciała. Kiedyś stosowany w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, takich jak: zapalenia gardła, oskrzeli i zatok, anginy. Może również być stosowany w przypadku chorób dróg moczowych.
Miód mniszkowy - zawiera duże ilości choliny działającej żółciopędne oraz obniża poziom lipidów. Dzięki tym własnością może być stosowany w leczeniu chorób wątroby oraz dróg żółciowych.
Miód rzepakowy - reguluje gospodarkę potasu w organizmie, przez co może stosowany być w leczeniu chorób krążenia. Przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo posiada silne właściwości antybiotyczne, przez co może być stosowany w chorobach górnych dróg oddechowych. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran oraz oparzeń. Z powodzeniem może być stosowany przy leczeniu chorób wątroby.
Miód spadziowy - charakteryzuje się silnymi właściwościami antybiotycznymi, z powodzeniem można go stosować przy chorobach górnych dróg oddechowych, posiada działanie wykrztuśne, przeciwzapalne, aseptyczne. Wspomaga leczenie reumatyzmu oraz niektórych chorób skóry. Może być stosowany również w leczeniu podczas zmniejszonej odporności organizmu.
Miód wielokwiatowy - choroby alergiczne - dzięki różnorodności antygenów pyłkowych, przeziębieniach, schorzeniach górnych drug oddechowych, chorobach serca, nieżytach żołądka i jelit oraz załamaniach nerwowych.
Miód wrzosowy - Zalecany przy leczeniu chorób układu moczowego oraz jelit, w szczególności kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit i biegunkach. Stosowany również w przypadku leczenia prostaty.