W tym artykuły znajduję się tableka zawierająca dane dotyczące wydajności tłoczenia oraz zawartości owoców w cukry i kwasy. W przypadku wydajności tłoczenia, pomiary zostały dokonane przy wyciskaniu moszczu za pomocą prasy. Jeżeli posługujemy się innymi urządzeniami np. sokowiróka, efekty są od 10-20% gorsze. W tabeli podane są wartości średnie, jednak w przypadku win robionych "na oko" bedą one bardzo przydatne. Autor zaleca, szczególnie w przypadku zawartości cukru, zaopatrzenie się areometr i samodzielny pomiar.
Nazwa Owocu |
Wydajność [%] |
Ilość [kg]* |
Cukier [g/l] |
Kwasy [g/l]** |
Agrest |
70,00% |
14,3 |
70 |
15 |
Ananas |
65,00% |
15,4 |
90 |
7 |
Arbuz |
65,00% |
15,4 |
60 |
4 |
Aronia |
70,00% |
14,3 |
70 |
10 |
Banan |
50,00% |
20,0 |
180 |
3 |
Berberys |
60,00% |
16,7 |
60 |
36 |
Brusznica |
70,00% |
14,3 |
60 |
22 |
Brzoskwinia |
65,00% |
15,4 |
90 |
8 |
Czarny Bez |
70,00% |
14,3 |
60 |
11 |
Cytryna |
60,00% |
16,7 |
50 |
69 |
Czereśnie |
60,00% |
16,7 |
90 |
7 |
Głóg |
40,00% |
25,0 |
30 |
13 |
Grejpfrut |
65,00% |
15,4 |
60 |
19 |
Gruszka |
65,00% |
15,4 |
90 |
5 |
Jabłko |
65,00% |
15,4 |
110 |
7 |
Jagoda Czarna |
75,00% |
13,3 |
60 |
9 |
Jarzębina |
55,00% |
18,2 |
80 |
22 |
Jeżyna |
70,00% |
14,3 |
60 |
16 |
Malina |
75,00% |
13,3 |
50 |
15 |
Mandarynka |
60,00% |
16,7 |
80 |
7 |
Morela |
55,00% |
18,2 |
90 |
10 |
Morwa (biała, czerwona, czarna) |
65,00% |
15,4 |
100 |
4 |
Pigwa |
50,00% |
20,0 |
100 |
10 |
Pomarańcza |
40,00% |
25,0 |
70 |
13 |
Pomidor |
80,00% |
12,5 |
20 |
10 |
Porzeczka (biała, czrewona) |
70,00% |
14,3 |
80 |
28 |
Porzeczka czarna |
70,00% |
14,3 |
60 |
34 |
Poziomka |
65,00% |
15,4 |
60 |
16 |
Renkloda |
60,00% |
16,7 |
100 |
5 |
Róża dzika*** |
47,00% |
21,3 |
90 |
14 |
Rabarbar*** |
65,00% |
15,4 |
80 |
11 |
Śliwka |
60,00% |
16,7 |
100 |
7 |
Tarnina |
55,00% |
18,2 |
50 |
22 |
Truskawka |
70,00% |
14,3 |
50 |
9 |
Winogrona |
71,00% |
14,1 |
180 |
9 |
Wiśnia |
65,00% |
15,4 |
110 |
12 |
Żurawina |
63,00% |
15,9 |
40 |
28 |
* - Masa owoców potrzebna do uzyskania 10 litrów moszczu owocowego.
** - ilość kwasów w przeliczeniu na kwas jabłkowy.
*** - owoce te wymagają dodatkowego nawodnienia i fermentacji w miazdze.