Obecnie najlepsze szczepy drożdży dostępne na naszym rynku potrafią w domowych warunkach doprowadzić nawet do 18% alkoholu w winie. Niektórzy producenci zapewniają, że w kontrolowanych warunkach i przy zastosowaniu odpowiednich pożywek wartość ta jest jeszcze wyższa i wynosi 21%.
Drożdże winiarskie to mikro organizmy, które zamieniają cukier zawarty w winie na alkohol etylowy oraz dwutlenek węgla. Obecnie najlepsze szczepy drożdży dostępne na naszym rynku potrafią w domowych warunkach doprowadzić nawet do 18% alkoholu w winie. Niektórzy producenci zapewniają, że w kontrolowanych warunkach i przy zastosowaniu odpowiednich pożywek wartość ta jest jeszcze wyższa i wynosi 21%.
Tyle początkiem przejdmy jednak do właściwego tematu tego artykułu a mianowicie obliczanie ilości cukru w nastawie, w celu otrzymania odpowiedniej mocy wina. Najpierw jednak trzeba powiedzieć co to jest moc wina, jest procentowy stosunek objętości alkoholu do objętości wody lub w naszym przypadku soku. Zatem najlepiej obliczyć z jakiej masy powstaje 1ml alkoholu etylowego.
Teoretycznie drożdże winiarskie powinny wytwarzać z 1 kilograma cukrów około 511 gram alkoholu etylowego. Teoria teorią, ale my musimy mieć bardziej inżynierskie podejście do tematu, dobrze wiadomo, że nic nie jest idealne nawet sam proces fermentacji (choć temu blisko do ideału). Zakłada się, że w sprzyjających warunkach, sprawność wynosi około 90%. Przyjmijmy tą wartość za pewnik i policzmy ile faktycznie można uzyskać alkoholu z kilograma cukru: 511g*0.9 = 460 g, czystego alkoholu. No tak ale pytanie co zresztą masy cukru, w większości zostaje one przetworzona na dwutlenek węgla, resztę drożdże zużywają na proces oddychania i rozrost biomasy. Powracając do naszego cukru, troszkę ta wartość jest nieporęczna, lepiej sprawdzić ile cukru potrzeba aby otrzymać 1 gram alkoholu. No to proszę bardzo, liczymy: 1000/460 = 2,17, zatem aby otrzymać 1 gram alkoholu potrzeba tylko 2,17g cukru. Znając ciężar właściwy alkoholu możemy łatwo obliczyć ile potrzeba cukru na jeden 1 ml: 2,17*0,791 = 1,72. Jeszcze tylko mała poprawka, ponieważ 1 ml stanowi 0,1%, to do otrzymania 1% alkoholu w litrze potrzebujemy tylko 17,2 g cukru.
Aby młodzi winiarze nie musieli się trudzić za bardzo, poniżej podaje tabele ile cukru musi zawierać 1 litr moszczu aby otrzymać określoną moc.
Moc wina % |
Ilość cukru [g] |
9 |
155 |
10 |
172 |
11 |
189 |
12 |
206 |
13 |
224 |
14 |
241 |
15 |
258 |
16 |
275 |
17 |
292 |
18 |
310 |