Artykuł poświęcony pirosiarczynowi potasu, dowiecie się jak jest dawkowanie oraz jak należy stabilizować moszcz, wina oraz jak Dezynfekować sprzęt.

Obecnie najlepsze szczepy drożdży dostępne na naszym rynku potrafią w domowych warunkach doprowadzić nawet do 18% alkoholu w winie. Niektórzy producenci zapewniają, że w kontrolowanych warunkach i przy zastosowaniu odpowiednich pożywek wartość ta jest jeszcze wyższa i wynosi 21%.

Zlewanie wina znad osadu to jeden z najważniejszych elementu całego procesu wytwarzania wina. Nieprawidłowe zlewanie młodego wina może znacząco pogorszyć jego smak lub nawet doprowadzić do zepsucia wina.

Jednym z najważniejszych parametrów wina jest jego moc. Do oznaczenia procentowego stężenia alkoholu w winie stosuje się trzy podstawowe metody: destylacje, różnice w zawartości cukrów, kapilary. A artykule tym przedstawimy pokrótce poszczególne metody obliczenia mocy wina.

Uzyskanie soku owocowego jest najbardziej uciążliwą i pracochłonną czynnością w całym procesie wytwarzania wina. Jeżeli robimy większe ilości trunku, to należy poważnie zastanowić się nad zakupem prasy, jeżeli jednak robimy tylko kilka litrów to wystarczą nam urządzenia znajdujące się w większości domów.

Aby wino miało odpowiedni smak, w winie musi znajdować się odpowiednia ilość kwasów. Wszystkie operacje związane z regulacją należy wykonywać tylko i wyłącznie na moszczu, dzięki czemu wino po fermentacji zdąży się zharmonizować. Jeżeli zaczniemy odkwaszać młode wino za pomocą kredy lub wodorowęglanu potasu, może się okazać ze smak tych substancji będzie wyczuwalny.

Od dawien dawna, miodom pszczelim przypisuję się wartości lecznicze. Dotyczy to zarówno zastosowań wewnętrznych jak i zewnętrznych. Dla większości znany jest fakt, że miód jest naturalnym antybiotykiem, przez co chętnie stosowany jest podczas przeziębień. Coraz częściej prowadzone badania naukowe przypisują wyrobom pszczelim coraz to nowe zastosowania medyczne. Poniżej znajduję się lista znanych schorzeń leczonych za pomocą produktów pszczelich.