Wino z suszonych kwiatów czarnego bzu, jest to propozycja na zimowe dnie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Niewielkim kosztem, można zrobić naprawdę aromatyczne i smaczne winko.
Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Przepis ten nie zawiera cukru potrzebnego na dosłodzenie wina.
Produkty / Moc wina |
12% |
14% |
16% |
18% |
Owoce |
80g |
80g |
80g |
80g |
Woda |
8,7 |
8,3 |
7,8 |
7,4 |
Cukier |
2,0 |
2,4 |
2,7 |
3,0 |
Kwasek |
- |
- |
- |
- |
Drożdże |
Sauternes, Tokay, Sherry lub inne do win białych |
|||
Pozostałe składniki |
Kilka słów o składnikach
Suszone kwiaty czarnego bzu można bez problemu zakupić w większości sklepów zielarskich lub aptek. Cena za 50g suszu oscyluje od 3 do 4zł. Cytryny należy wybrać dojrzałe i dorodne.
Do roboty
Na początku warto dobrze, za pomocą ubijaczki do jajek lub innego urządzenia, wymieszać susz w niewielkiej ilości wody. Następnie mieszankę tą wlać do balona. Kolejnym krokiem jest obranie cytryn ze skórki i wyciśnięcie z nich soku. Do tego celu można najlepiej użyć wyciskaczki do cytryn. Ze skórek należy usunąć albedo (to białe) i pokroić lub porwać na małe kawałeczki i wrzucić razem z sokiem z cytryn do balona. Następnie należy przygotować syrop cukrowy, gdy ostygnie można wlać go do środka balon. W przypadku mocnych win (14-18%), cukier i wodę należy podzielić na porcje. Na końcu należy dodać pożywkę wraz z drożdżami. Dla uzyskania lepszego smaku warto kilka razy w tygodniu zamieszać zawartość balona.
Po około miesiącu należy dokonać pierwszego zlania. Po tym czasie większość suszonych kwiatów powinno opaść już na dno. Pierwszy raz warto przelewać wino przez gazę lub drobne sitko dzięki czemu pozbędziemy się większości pływających jeszcze resztek kwiatów. Kolejny obciąg należy wykonać po dwóch tygodniach a następne w odstępach tygodniowych.
Kilka rad
Dla polepszenia smaku można zastąpić wodę niewielką ilość soku jabłkowego (około 20%). Dobre efekty daje również dodanie 10-20dkg dobrych jakościowo rodzynek. Słabe wina (12-14%) można pić już po około 2 miesiącach od daty nastawienia, mocniejsze po około 3 miesiącach.