Wino płatków mniszka lekarskiego można stosować w przypadku wielu dolegliwości (oczywiście z umiarem - po małym kieliszku). Stosuje się je głównie w walce z problemami gastrycznym, reguluje również nieregularne miesiączki i jajeczkowanie, a także leczy nieżyty jamy ustnej i gardła.
Wino z płatków mniszka lekarskiego (potocznie zwanego mleczem). Przepis ten jest na ok. 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Składniki: 8 l wody 3 l płatków mniszka 40g kwasku cytrynowego 2 kg cukru drożdże aktywne Kilka słów o składnikach Wszystkie składniki wrzucamy do balona (15 mint wcześniej uwodniamy drożdże aktywne) Codziennie warto zamieszać nastawem (tworzy się czapa z płatków ograniczająca dostęp powietrza do nastawu). Po około miesiącu należy dokonać pierwszego zlania. Pierwszy raz warto przelewać wino przez gazę lub drobne sitko dzięki czemu pozbędziemy się większości pływających jeszcze resztek kwiatów. Kolejny obciąg należy wykonać ponownie za ok. miesiąc, a następne w zależności od pojawiającego się osadu.
Mniszka zbieramy zrywając całe główki kwiatów, myjemy je, (dużo robaczków w środku) a następnie wyskubujemy tylko żółte płatki. Zamiast myć, możemy rozłożyć wyskubane płatki na słońcu, robaczki same opuszczą płatki.