Wino lipowe ma specyficzny słodki smak i ze względów rozgrzewających idealnie nadaje się na mroźne zimowe wieczory.
Poniższy przepis przysłał nam Michał Bojko. Po pewnych modyfikacjach został on zamieszczony. Wino lipowe ma specyficzny słodki smak jak i sama lipa dodatkowo działa ono zdecydowanie rozgrzewająco.
Do wyrobu wina potrzebne będzie:
Wyrób wina lipowego składa się z czterech etapów.
Etap 1: Kwiaty zasypać cukrem w słoju i odczekać do trzech tygodni, aby puściły sok.
Etap 2: Na 3 dni przed etapem gdzie szczepimy drożdżami przygotować matkę drożdżową z 200 ml soku uzyskanego w etapie pierwszym, 300 ml wody oraz 50-70 g drożdży. Butelkę wraz z sokiem oraz wodą wypasteryzować (nie gotować) i ostudzić. Po ostudzeniu dodać drożdże. Czekać trzy dni.
Etap 3: Do soku z etapu 1 dodać matkę drożdżową z etapu 2 oraz 3000 ml wody. Założyć rurkę fermentacyjną i odczekać do siedmiu tygodni.
Etap 4: Zlać, przecedzić, sklarować,butelkować i odczekać minimum 3 miesiące.
Informacje dodatkowe
Kwiaty lipy mogą szybko zblokować rurkę fermentacyjną, zatem zaleca się kontrolnie co parę dni kwiaty rozmieszać ponieważ są tak gęste że gaz zamiast uchodzić z butli blokuje się pod kwiatami.
Autor: Michał Bojko.