Do wyrobu wina nadają się jedynie odmiany bardzo słodkie np.: węgierki, renklody lub mirabelki. Jest to wino dla cierpliwych, a już na pewno nie nadaje się dla osób zaczynających zabawę w winiarstwo. Wino ze śliwek trudno się klaruje a same owoce bardzo ciężko oddają sok.
Przepis na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Nie zawiera cukru potrzebnego na dosłodzenie gotowego wina.
Produkty / Moc wina | 10% | 12% | 14% | 16% | 18% |
Śliwki[kg] | 7 | 7,4 | 7,7 | 8,1 | 8,4 |
Woda [l] | 5 | 4,5 | 4,2 | 3,8 | 3,4 |
Cukier [kg] | 1,3 | 1,7 | 2 | 2,3 | 2,6 |
Drożdże | Madeira, Portwein, Tokaj | ||||
Pozostałe składniki |
Przygotowanie
Należy zbierać tylko owoce bardzo dojrzałe i soczyste, gdyż z innych bardzo ciężko uzyskuje się sok. Po zebraniu owoce należy pozostawić na kilka godzin, żeby lekko zmiękły. Następnie należy przekroić je na pół, wyciągnąć pestki a połówki pokroić jeszcze na pół. Tak powstałe ćwiartki wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na godzinę a następnie zalewamy wrzątkiem i dodajemy pektopol. Całość mocno mieszamy i czekamy aż ostygnie. Jeżeli robimy mocne wino, cukier i wodę dzielimy na dwie równe porcje, drugą część dodamy po 4-5 dniach. Wcześniej przygotowaną matkę drożdżowa dodajemy wraz z pożywka do miazgi, zamykamy pojemnik i pozostawiamy na 4-5 dni, mieszając raz, dwa razy dzienni. Po tym czasie na górze powinny pojawić się skórki owoców, które należy zebrać i odcisnąć. Fermentujące wino przelewamy do balona i jeżeli potrzeba to dodajemy drugą porcje syropu cukrowego. Całość zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy do pierwszego zlewania znad osady (1-3 miesięcy w zależności od mocy wina). Wino nadaje się do picia po upływie 1 roku.
Propozycje
Śliwki najlepiej smakują bez dodatków.
Uwagi
Jeżeli wino nie będzie chciało się klarować, najlepiej dodać 2-3ml pektopolu. Można również spróbować klarować wino żelatyną.