Wino z winogron jasnych


Data dodania:
Autor: Piotr Hałas
Wyświetleń: 230342
Twoja opinia:
Średnia opinia: 3.21
Liczba opinii: 19
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania: 4 miesiące
Kalorie: 80 calories

Winogrona idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wino. Ich obróbka nie jest trudna a końcowe wino bardzo smaczne. Jeżeli posiadamy odmiany typowo winne, warto się pokusić o zrobienie wina gronowego, czyli bez dodatku wody, oczywiście wcześniej należy sprawdzić kwasowość moszczu winogronowego. Należy podkreślić również, że tak wytworzone wino będzie miało lepszy aromat oraz smak.

Przepis na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Nie zawiera cukru potrzebnego na dosłodzenie gotowego wina.

Produkty / Moc wina
10%
12%
14%
16%
18%
Winogrono jasne[kg]
9,4
9,4
11,0
12,5
12,1
Woda [l]
2,9
2,7
1,4
0,0
0,0
Cukier [kg]
0,7
1,0
1,4
1,7
2,3
Obliczenia
[Pokaż]
[Pokaż]
[Pokaż]
[Pokaż]
[Pokaż]
Drożdże
Madeira, Tokaj, Sherry
Pozostałe składniki
  • 3ml pektopolu
  • Pożywka dla drożdży
  • Przygotowanie
    Dla osób posiadających prasę do owoców proponuje lekkie (kilkugodzinne) nadfermentowanie winogron z dodatkiem pektopolu i dopiero wtedy wyciskanie moszczu. Proces ten jest prosty, do pojemnika fermentacyjnego wrzucamy zmiażdżone owoce, dodajemy pektopol i jeżeli używamy wody to dodajemy litr wrzątku na 10kg owoców a następnie dobrze mieszamy. Po ostygnięciu miazgi, dodajemy dobrze rozmnożone drożdże oraz pożywkę i pozostawiamy na 6-10 godzin. Potem wrzucamy całość do prasy i pożądanie wyciskamy.

    Jeżeli nie posiadamy prasy, to można użyć sokowirówki lub sokownika. Jednak autor zaleca postępowanie jak w przypadku prasy z tą różnicą, że miazgę fermentujemy dłużej około 3-4 dni. Podczas fermentacji od czasu do czasu warto zamieszać miazgę, aby całość dobrze sie wymieszała. Po tym okresie, zbieramy czapę owocową i wyciskamy z niej fermentujące wino i wlewamy z resztą do balona. Na dnie pojemnika fermentacyjnego będzie spora ilość pestek, podczas zlewania do balona należy uważać aby nie dostały się do środka, gdyż nadadzą one winu goryczki.

    Gdy wlaliśmy już fermentujące wino do gąsiora, pora dodać syrop cukrowy. Jeżeli robimy mocne wino należy podzielić cukier i wodę na porcję. Następnie balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepły miejscu na 3 tygodnie w przypadku win lekkich lub 12 w przypadku win mocnych. Po tym okresie należy zlać wino znad osadu, kolejne obciągi dokonywać co miesiąc. Wino gotowe jest do spożycia po 8 miesiącach.

    Propozycje
    Białe winogrona bardzo dobrze komponują się z niewielkim dodatkiem jabłek. Bardzo dobrze efekty nie tylko smakowe ale i wizualne daje dodatek winogron ciemnych. Winogrona białe (70%) - jabłka (30%), Winogrona białe (70%) - winogrona ciemne (30%)

    Uwagi
    Nie należy miksować winogron, gdyż zniszczy to pestki co w efekcie da wino o dużej goryczce.

    Podstawowe składniki: Woda, Cukier, Owoce
    Kategoria: wina domowe
    Słowa kluczowe: wino z winogron, wino winogronowe, przepis na wino, wino domowe

    Nasza strona internetowa może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych.

    © Piotr Hałas 2012