Truskawki nadają się raczej do wyrobu wina mocnych, deserowych. Efektem końcowym jest wino silnie aromatyczne, o bardzo ciekawym smaku. Wino te szczególnie upodobały sobie kobiety, prawdopodobnie ze względu na niespotykany aromat i słodycz.
Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne.
Produkty / Moc wina | 14% | 16% | 18% |
Owoce [kg] | 7,3 | 7,5 | 7,7 |
Woda [l] | 3,6 | 3,2 | 2,9 |
Cukier [kg] | 2,1 | 2,4 | 2,7 |
Kwasek [g] | 10 | 15 | 20 |
Drożdże | Assmannshausen, Chambertin, Madera, Tokaj | ||
Pozostałe składniki |
|
Owoce powinny być dojrzałe, soczyste oraz bardzo aromatyczne, dlatego też truskawki szklarniowe nie nadają się do wyrobu wina. Należy się wystrzegać nadgniłych i przejrzałych owoców, ponieważ truskawki bardzo łatwo pleśnieją. Na początku należy dobrze przepłukać owoce w zimnej wodzie a następnie odszypułkować i dokładnie zmiażdżyć, aż do powstania musu. Nie należy używać miksera, ponieważ rozgniecie on pestki przez co wino będzie gorzkie. Najlepiej do tego celu posłużyć się przyrządem do ugniatania ziemniaków. Do miazgi wlewamy połowę wody z rozpuszczonym w niej połową cukru, pektopol oraz kwasek cytrynowy (bez kwasku wino bardzo łatwo czernieje). Gdy całość ostygnie należy dodać drożdże oraz pożywkę. Po 4-5 dniach fermentacji burzliwej dodać pozostały cukier oraz wodę.
Po około miesiącu, gdy wino przestanie pracować należy zlać znad osadu. Wino gotowe jest do picia po około 4 miesiącach, choć najlepsze jest po roku od nastawienia.
Uwaga! Zbyt duże rozcieńczenie moszczu wodą, bardzo negatywnie wpływa na smak (mała ekstraktwność i kwasowość), istnieje duże prawdopodobieństwo że wino będzie trącić myszka. Wina truskawkowe bardzo częstą stosowane są jako materiał kiperski (10-20%) szczególnie w winach deserowych, gdyż nadają one dodatkowy bukiet. Bardzo dobrze sprawdza się również mieszanka 50% wina truskawkowego oraz 50% wina malinowego.
Ten artykuł możesz również komentować na naszym forum.