Wino z porzeczki czerwonej
Data dodania:
Autor: Piotr Hałas
Wyświetleń: 189529
Twoja opinia:
Średnia opinia: 3.69
Liczba opinii: 45
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania: 4 miesiące
Kalorie: 80 calories
Porzeczki czerwone to idealny materiał na wino, można z nich zrobić zarówno wina słabe jak mocne, wytrawne i słodkie, idealnie nadają się na wino jednoowocowe ale jeszcze lepiej smakują w mieszankach. Wina z porzeczek fermentują się bardzo dynamicznie a samoczynne klarowanie przebiega bezproblemowo.
Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne.
Produkty / Moc wina | 12% | 14% | 16% | 18% |
Owoce [kg] | 4.5 | 4.6 | 4.8 | 4.9 |
Woda [l] | 5.8 | 5.4 | 5.1 | 4.8 |
Cukier [kg] | 1.8 | 2.1 | 2.5 | 2.8 |
Kwasek [g] | - | - | - | - |
Drożdże | Bordeaux, Bourgonge, Madeira, Malaga |
Pozostałe składniki | Pożywka Pektopol |
Przygotowanie
Większość odmian porzeczek bez problemu oddaje sok, szczególnie kiedy owoce są dojrzałe, mimo to najlepiej owoce te fermentować w miazdze. Na początku owoce należy dobrze przepłukać w celu usunięcia niepożądanych mieszkańców. Następnie należy starannie odszypułkować, przebrać i usunąć nadpsute owoce. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie porzeczek, ponieważ owoce są dość drobne najlepszym rozwiązaniem jest delikatne zmiksowanie ich na najwolniejszych obrotach. Kiedy uzyskamy w miarę jednolitą masę, wlewamy ją do fermentora i nalewamy 1/3 planowanej wody, podgrzanej do 40-50*C i dodajemy łyżeczkę pektopolu. Podwyższoną temperatura nastawu umożliwi lepsze działanie enzymom pektopolicznym. Gdy całość ostygnie do temperatury pokojowej dodajemy pożywkę i wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Podczas fermentacji w miazdze należy kilka razy dziennie zamieszać nastawem, tak aby wymieszać czapę owocową z moszczem. Po około 3-4 dniach należy dodać syrop cukrowy - czyli resztę wody z rozpuszczonym w niej cukrem (w przypadku win powyżej 14% potrzebą wodę i cukier podzielić na dwie równe porcje) i fermetnować jeszcze przez 10 dni, również od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie można zdjąć czapę owocową i dokładnie ją wycisnąć, moszcz przelać do balona i fermentować dalej.
Wino należy ściągnąć znad osadu po około 1 miesiącu w przypadku win lekkich do 3 miesięcy w przypadku win ciężkich.
Propozycje
Bardzo dobre efekty daje mieszanka porzeczkowo(70%) - agrestowa(30%)
Uwaga
Ponieważ porzeczki zawierają dużo kwasów najczęściej popełnianym błędem jest zbytnie rozcieńczenie moszczu. Stosunek moszczu do wody nie może przekroczyć 1:2, w przeciwnym razie wino będzie puste w smaku. Gdy posiadamy owoce wyjątkowo kwaśne należy zmieszać je z moszczem z innych, mniej kwaśnych owoców np: jabłko, gruszka, w ilości około 10-20%.


Podstawowe składniki:
Woda,
Cukier,
Owoce
Kategoria:
wina
domowe
Słowa kluczowe:
wino z porzeczki, wino porzeczkowe, porzeczniak, przepis na wino, wino domowe