Wino z porzeczki czerwonej


Data dodania:
Autor: Piotr Hałas
Wyświetleń: 189529
Twoja opinia:
Średnia opinia: 3.69
Liczba opinii: 45
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania: 4 miesiące
Kalorie: 80 calories

Porzeczki czerwone to idealny materiał na wino, można z nich zrobić zarówno wina słabe jak mocne, wytrawne i słodkie, idealnie nadają się na wino jednoowocowe ale jeszcze lepiej smakują w mieszankach. Wina z porzeczek fermentują się bardzo dynamicznie a samoczynne klarowanie przebiega bezproblemowo.

Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne.

Produkty / Moc wina
12%
14%
16%
18%
Owoce [kg]
4.5
4.6
4.8
4.9
Woda [l]
5.8
5.4
5.1
4.8
Cukier [kg]
1.8
2.1
2.5
2.8
Kwasek [g]
-
-
-
-
Drożdże
Bordeaux, Bourgonge, Madeira, Malaga
Pozostałe składniki
  • Pożywka
  • Pektopol
  • Przygotowanie

    Większość odmian porzeczek bez problemu oddaje sok, szczególnie kiedy owoce są dojrzałe, mimo to najlepiej owoce te fermentować w miazdze. Na początku owoce należy dobrze przepłukać w celu usunięcia niepożądanych mieszkańców. Następnie należy starannie odszypułkować, przebrać i usunąć nadpsute owoce. Kolejnym krokiem jest rozdrobnienie porzeczek, ponieważ owoce są dość drobne najlepszym rozwiązaniem jest delikatne zmiksowanie ich na najwolniejszych obrotach. Kiedy uzyskamy w miarę jednolitą masę, wlewamy ją do fermentora i nalewamy 1/3 planowanej wody, podgrzanej do 40-50*C i dodajemy łyżeczkę pektopolu. Podwyższoną temperatura nastawu umożliwi lepsze działanie enzymom pektopolicznym. Gdy całość ostygnie do temperatury pokojowej dodajemy pożywkę i wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Podczas fermentacji w miazdze należy kilka razy dziennie zamieszać nastawem, tak aby wymieszać czapę owocową z moszczem. Po około 3-4 dniach należy dodać syrop cukrowy - czyli resztę wody z rozpuszczonym w niej cukrem (w przypadku win powyżej 14% potrzebą wodę i cukier podzielić na dwie równe porcje) i fermetnować jeszcze przez 10 dni, również od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie można zdjąć czapę owocową i dokładnie ją wycisnąć, moszcz przelać do balona i fermentować dalej.

    Wino należy ściągnąć znad osadu po około 1 miesiącu w przypadku win lekkich do 3 miesięcy w przypadku win ciężkich.

    Propozycje
    Bardzo dobre efekty daje mieszanka porzeczkowo(70%) - agrestowa(30%)

    Uwaga

    Ponieważ porzeczki zawierają dużo kwasów najczęściej popełnianym błędem jest zbytnie rozcieńczenie moszczu. Stosunek moszczu do wody nie może przekroczyć 1:2, w przeciwnym razie wino będzie puste w smaku. Gdy posiadamy owoce wyjątkowo kwaśne należy zmieszać je z moszczem z innych, mniej kwaśnych owoców np: jabłko, gruszka, w ilości około 10-20%.

    Podstawowe składniki: Woda, Cukier, Owoce
    Kategoria: wina domowe
    Słowa kluczowe: wino z porzeczki, wino porzeczkowe, porzeczniak, przepis na wino, wino domowe

    Nasza strona internetowa może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych.

    © Piotr Hałas 2012