Wino z pigwy ma piękny zapach. Aby jednak było smaczne - bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie owoców, a w szczególności dokładne ich umycie oraz usunięcie gniazd nasiennych i albedo.
Nawet niewielka ilość albedo daje dużo goryczki w produkcie finalnym. Owoce są twarde, ale na szczęście nie trzeba ich rozdrabniać. Po 2 tygodniach fermentacji zamienią się w papkę. Nie należy dodawać kwasku cytrynowego, gdyż samo winko jest przyjemnie kwaśne. Przy tak słabym winie jak w poniższym przepisie, polecam je jako wytrawne. W innym przypadku zalecałbym jakiś rodzaj stabilizacji.
Kolejne czynności:
Produkty / Moc wina |
12% |
|||
Owoce [kg] |
2 kg |
|||
Woda [l] |
10 l |
|||
Cukier [kg] |
2 kg |
|||
Drożdże |
drożdże do białych słabych win |