Maliny jako owoc nadają się nie tylko do wyrobów soków, można z nich zrobić naprawdę wyśmienite wina deserowe. Aromat i smak wina malinowego z pewnością przypadnie do gustu wielu winiarzom a dodatek niewielkiej ilości agrestu lub porzeczek nada winu intensywności.
Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne.
Produkty / Moc wina |
12% |
14% |
16% |
18% |
Owoce [kg] |
7,1 |
7,1 |
7,1 |
7,1 |
Woda [l] |
3,2 |
3,0 |
2,8 |
2,6 |
Cukier [kg] |
2,4 |
2,7 |
3,1 |
3,4 |
Kwasek [g] |
- |
- |
- |
- |
Drożdże |
Bordeaux, Bourgonge, Madeira, Malaga- |
|||
Pozostałe składniki |
|
Przygotowanie
Maliny do wyrobu wina muszą być dojrzałe i zdrowe. Owoce należy starannie opłukać i przebrać, gdyż mają one tendencje do gnicia. Następnie maliny rozdrabniamy, są one bardzo miękkie więc nie będziemy do tego potrzebowali żadnego specjalnego narzędzia. Miazgę owocową delikatnie podgrzewami i dodajemy Pektopol (lub inny środek pektopoliczny) oraz pożywkę. Gdy miazga ostygnie dodajemy drożdże (zaleca się użycie drożdży aktywnych aby fermentacja w miazdze rozpoczęła się jak najszybciej ze względu na to, że maliny szybko się psują). Ponieważ rozdrobnione maliny bardzo intensywnie fermentują najlepiej proces ten wykonywać w wiadrze lub balonie z dużą szyjka. Należy pamiętać aby co kilka godzin przemieszać miazgę w celu rozbicia czapy powstałej z resztek malin.
Po 2-3 dniach fermentacji należy odcisnąć sok. Następnie przelewamy sok do balona i dodajemy wodę z rozpuszczonym cukrem (w przypadku win powyżej 14% należy podzielić wodę i cukier na dwie równe porcje – drugą porcje dodamy po około tygodniu od nastawienia gdy fermentacja ucichnie). Pierwszy obciąg znad osadu wykonać po około 1 miesiącu w przypadku win lekkich do 3 miesięcy w przypadku win ciężkich. Kolejne obciągi wykonujemy w odstępach 2-3 miesięcy aż do uzyskania klarownego wina. Wino nadaje się do spożycia po około 10-16 miesiącach, jednak najlepszy bukiet uzyskuje po 16-24 miesiącach leżakowania.
Uwaga
Można znacząco polepszyć bukiet wina z malin dodając niewielką ilość innych owoców np.: agrestu, porzeczek, borówke itp. Jednak procentowa ilość nie powinna przekraczać 10-15% ponieważ utracimy charakterystyczny bukiet wina malinowego.
Innym sposobem na uzyskanie bardziej aromatycznego wina niewielkim nakładem pracy jest, odciśnięciu soku malinowego z miazgi i podgrzanie resztek owoców z wodą wykorzystaną do rozpuszczenia cukru. Mieszaninę podgrzewamy w garnku z przykrywką przez około 30-60 minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy owoce i dopiero w powstałym kompocie rozpuszczamy cukier.