Na wino z gruszek nie nadają się owoce z sadów. Wino gruszkowe jednoowocowe rzadko jest wytwarzane, z powodu niezbyt dobrego smaku. Do wyrobu najlepiej zebrać dzikie, bardzo kwaśne owoce, zawierające dużo garbnika. Wina gruszkowe idealnie nadają się do odkwaszania innych win.
Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne. Ilość cukru potrzebna na dosłodzenie nie jest zawarta w poniższej tabelce i trzeba ją uwzględnić
Produkty / Moc wina |
12% |
14% |
16% |
18% |
Owoce [kg] |
8,3 |
8,5 |
8,8 |
9 |
Moszcz [l] |
5 |
5,1 |
5,3 |
5,4 |
Woda [l] |
4 |
3,7 |
3,3 |
3 |
Cukier [k] |
1,6 |
1,9 |
2,2 |
2,6 |
Kwasek [g] |
35 |
34 |
34 |
33 |
Drożdże | Sauternes, Steinberg, Tokaj | |||
Pozostałe składniki |
Przygotowanie
Zebrane owoce muszą być zdrowe, najlepiej kwaskowate. Usuwamy patyki oraz listki a następnie płuczemy w zimnej bieżącej wodzie. Owoce należy poćwiartować, usunąć gniazda nasienne i przepuścić przez sokowirówkę. Ponieważ z niektórych odmian moszcz otrzymany z pomocą sokowirówki jest dość gęsty, należy go odstawić w chłodne miejsce pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie moszcz powinien się rozwarstwić dzięki czemu czysty sok za pomocą wężyka można ściągnąć spod czapy gruszkowej. Najlepiej jednak sok z gruszek wyciskać za pomocą prasy do owoców. Najpierw należy jednak owoce zmielić, dodać niewielką ilość wody, około 1 litra i całość podgrzać do około 60*C. Następnie dodać pektopol i pozostawić na 24 godziny. Potem można miazgę wytłoczyć. Moszcz wlewamy do balona dodajemy syrop cukrowy (dla win powyżej 12% porcje należy podzielić według zasad ogólnych) na koniec dodajemy kwasek, drożdże oraz pożywkę. Całość zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy. Jeżeli wyrabiamy mocne wino to po około 5-6 dniach należy dodać drugą porcję syropu cukrowego.
Wino należy ściągnąć znad osadu po około 1 miesiącu w przypadku win lekkich do 3 miesięcy w przypadku win ciężkich.
Propozycje
Gruszki bardzo dobrze nadają na wina wieloowocowe, a w szczególności jako dodatek do kwaśnych jabłek (wino jabłkow[80%] - gruszkowe[20%]) jak i również porzeczek mieszane w tych samych proporcjach co w przypadku jabłek
Uwagi
Nie należy strugać gruszek, bo tak samo jak w przypadku jabłek w skórce zawarte jest mnóstwo substacji aromatycznych i smakowych.