Aronia idealnie nadaje się na lekkie wina wytrawne i półwytrawne. Ponadto owoce te są ródłem wielu witamin: C, B2, B9, E, PP dzięki czemu otrzymane wino posiada charakter leczniczy.
Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne.
Produkty / Moc wina | 12% | 14% | 16% | |
Owoce [kg] | 6,7 | 6,8 | 7,0 | |
Woda [l] | 4,9 | 4,6 | 4,3 | |
Cukier [kg] | 1,7 | 2,1 | 2,4 | |
Drożdże | Bordeaux, Bourgonge, Malaga, Portwein | |||
Pozostałe składniki |
Na wino nadają się jedynie owoce dojrzałe. W celu pozbycia się smaku "trawy", należy je uprzednio przemrozić, najlepiej przez kilka dni potrzymać je w zamrażalniku. Dobrze opłukane owoce porządnie miażdżymy, ale nie miksujemy gdyż wino nie będzie chciało się póniej klarować i wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego*. Miazgę zalewamy wrzątkiem (2 litry) i dodajemy pektopolu. Po ostygnięciu dodajmy ostudzony syrop cukrowy, drożdże oraz pożywkę. Fermentacje miazgi prowadzimy przez 7-14 dni, po tym czasie należy odcedzić moszcz od resztek owoców i przelać do balona.
Po upływie półtora miesiąca wino należy zlać znad osadu. Kolejne obciągi należy dokonywać w odstępie 2-3 tygodni. Trunkiem można się raczyć po 6 miesiącach od nastawienia.
Dla niektórych cierpkość wina z aronii może być zbyt duża, dobre efekty daje mieszanka aronii (75%) z jabłkiem (25%). Sok z jabłek najlepiej uzyskać za pomocą sokowirówki i wlać razem z moszczem aroniowym (po fermentacji w miazdze) do balona.
*Dla niewtajemniczonych od razu mówię, że przy obróbce aronii należy ubrać się w najgorsze rzeczy, ponieważ plamy bardzo trudno schodzą. Dotyczy to również ścian, podłogi, mebli oraz elementów wystroju.