Winogrona idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wino. Ich obróbka nie jest trudna, choć w porównaniu z winogronami jasnymi wymagają więcej pracy, jednak końcowe wino jest tak samo wyśmienite. Jeżeli posiadamy odmiany typowo winne, warto się pokusić o zrobienie wina gronowego, czyli bez dodatku wody, w efekcie otrzymamy trunek o znacznie bogatszym smaku i aramocie.

Jabłka bardzo chętnie są wykorzystywane jako materiał na wino zarówno w przemyśle jak i wśród domowych winiarzy. Nadają się one na wina słabe, mocne oraz jabłeczniki (cydry) - wino bez dodatku cukru, sprawdzają się w winach jednoowocowych oraz wieloowocowych.

Wiśnie są jednym z najlepszych materiałów do wyrobu win czerwonych, a już na pewno jeżeli chodzi o owoce pestkowe. Doskonale sprawdzają się zarówno jako wina jednoowocowe, jak i jako mieszanki - szczególnie w przypadku win mocnych.

Chociaż owoce dzikiej róży wyglądają niepozornie i na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wina raczej z tego się nie zrobi, to mimo wszystko powstały trunek bardzo ceniony jest wśród domowych winiarzy. Wina te posiadają różne smaki i kolory, w zależności z jakich owoców zostały zrobione.

Aronia idealnie nadaje się na lekkie wina wytrawne i półwytrawne. Ponadto owoce te są Ÿródłem wielu witamin: C, B2, B9, E, PP dzięki czemu otrzymane wino posiada charakter leczniczy.

Winogrona idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wino. Ich obróbka nie jest trudna a końcowe wino bardzo smaczne. Jeżeli posiadamy odmiany typowo winne, warto się pokusić o zrobienie wina gronowego, czyli bez dodatku wody, oczywiście wcześniej należy sprawdzić kwasowość moszczu winogronowego. Należy podkreślić również, że tak wytworzone wino będzie miało lepszy aromat oraz smak.

Do wyrobu wina nadają się jedynie odmiany bardzo słodkie np.: węgierki, renklody lub mirabelki. Jest to wino dla cierpliwych, a już na pewno nie nadaje się dla osób zaczynających zabawę w winiarstwo. Wino ze śliwek trudno się klaruje a same owoce bardzo ciężko oddają sok.

Początkowo pomysł na wykonanie wina z ryżu może się wydawać szalony, jednak odpowiednie proporcje przypraw, rodzynek i ryżu sprawiają, że domowe wino ryżowe coraz częściej gości na naszych stołach.

Cydr jako trunek jest szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i Litwie, jednak jego popularność w Polsce ostatnimi czasy również rośnie. Świeży aromat i lekko słodkawym - orzeŸwiającym smak jabłek, bardzo dobrze gasi pragnienie, szczególnie w upalne letnie dni.

Porzeczki czerwone to idealny materiał na wino, można z nich zrobić zarówno wina słabe jak mocne, wytrawne i słodkie, idealnie nadają się na wino jednoowocowe ale jeszcze lepiej smakują w mieszankach. Wina z porzeczek fermentują się bardzo dynamicznie a samoczynne klarowanie przebiega bezproblemowo.

Truskawki nadają się raczej do wyrobu wina mocnych, deserowych. Efektem końcowym jest wino silnie aromatyczne, o bardzo ciekawym smaku. Wino te szczególnie upodobały sobie kobiety, prawdopodobnie ze względu na niespotykany aromat i słodycz.

Maliny jako owoc nadają się nie tylko do wyrobów soków, można z nich zrobić naprawdę wyśmienite wina deserowe. Aromat i smak wina malinowego z pewnością przypadnie do gustu wielu winiarzom a dodatek niewielkiej ilości agrestu lub porzeczek nada winu intensywności.

Mocne wino z czereśni, kiedy jest jeszcze młode, niestety nie jest za dobre, jednak po kilku latach smak oraz bukiet stabilizują się tworząc wyśmienity trunek. W przypadku win lekkich, można się nimi rozkoszować już po około 6 miesiącach.

Na wino z gruszek nie nadają się owoce z sadów. Wino gruszkowe jednoowocowe rzadko jest wytwarzane, z powodu niezbyt dobrego smaku. Do wyrobu najlepiej zebrać dzikie, bardzo kwaśne owoce, zawierające dużo garbnika. Wina gruszkowe idealnie nadają się do odkwaszania innych win.

Wino z pigwy ma piękny zapach. Aby jednak było smaczne - bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie owoców, a w szczególności dokładne ich umycie oraz usunięcie gniazd nasiennych i albedo.

Agrest to wspaniały owoc nie tylko na dżemy i konfitury, idealnie nadają się również do wyrób wina. Wino takie będzie stanowić rarytas w naszej piwnicze i na pewno zaskoczysz nim swoich gości. Aromat który unosi się zaraz po otwarciu butelki agrestniaka jest niepowtarzalny a smak wyśmienity.

Wino z suszonych kwiatów czarnego bzu, jest to propozycja na zimowe dnie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Niewielkim kosztem, można zrobić naprawdę aromatyczne i smaczne winko.

Wino lipowe ma specyficzny słodki smak i ze względów rozgrzewających idealnie nadaje się na mroźne zimowe wieczory.

Wino płatków mniszka lekarskiego można stosować w przypadku wielu dolegliwości (oczywiście z umiarem - po małym kieliszku). Stosuje się je głównie w walce z problemami gastrycznym, reguluje również nieregularne miesiączki i jajeczkowanie, a także leczy nieżyty jamy ustnej i gardła.

Porzeczki białe tak to idealny materiał na wino, można z nich zrobić zarówno wina słabe jak i mocne, wytrawne i słodkie, idealnie nadają się na wino jednoowocowe ale jeszcze lepiej smakują w mieszankach. Wina z porzeczek fermentują się bardzo dynamicznie a samoczynne klarowanie przebiega bezproblemowo.