Pojemnik fermentacyjny jest to pojemnik, w którym przeprowadza się wstępna fermentację owoców. Najczęściej występuje pod postacią plastikowych wiader lub beczek a ich pojemność waha od 10 do 200 litrów. Pojemniki te są ogólnie dostępne i można je kupić w sklepach internetowych sprzedających osprzęt winiarski. Również zwykłe wiadro malarskie, najlepiej nie używane może posłużyć jako pojemnik fermentacyjny. Musi ono jednak posiadać atest pozwalający na kontakt z żywnością. Można również wykorzystać stare opakowania po musztardach, ketchupach lub pojemniki z pobliskich fast-food'ów, które należy dobrze umyć, w celu pozbycia się obcych zapachów.
Dużą zaletą takich pojemników jest ich niebywała wszechstronność, wytrzymałość oraz dostępność. Nie musimy się obawiać o ich stłuczenie podczas mycia lub przenoszenia. Jak wiemy, ta czynność stanowi poważne wyzwanie w przypadku dużych, szklanych balonów. Również problem wyjmowania resztek owoców przez cienką szyjkę gąsiora tutaj nie występuje, co czyni właśnie te pojemniki idealnymi do przeprowadzania wstępnej fermentacji. W przypadku gdy chcemy zrobić większą ilość wina, większość fermentorów daje nam możliwość sztaplowania, czyli układania jednego na drugim. W tej sytuacji stosuje się specjalne rurki fermentacyjne, o których możesz przeczytać w tym rozdziale. Dzięki tej czynności możemy oszczędzić dużo miejsca, co jest istotne w szczególności gdy mieszkamy w bloku.
Wszystkie te cechy przemawiają za wykorzystaniem fermentorów. Posiadają one jednak jedną poważną wadę, mianowicie trudność w utrzymaniu szczelności podczas procesu fermentacji. Może to spowodować dostanie się do środka niepożądanych drobnoustrojów, a w konsekwencji doprowadzić do zepsucia smaku wina. W najgorszym przypadku, w szczególności gdy wstępna fermentacja przeprowadzana jest dość długo, może dojść do zapleśnienia moszczu lub jego zaoctowania. Jest to jak najbardziej niepożądane zjawisko dlatego też, raczej nie przeprowadza się w fermentorach fermentacji cichej.
W celu uszczelnienia można zastosować:
Gumowe lub silikonowe uszczelki, które dostaniemy bez problemu w większości sklepów gumowych. Przed zakupem należy poznać obwód zamknięcia, oraz szerokość szczeliny w pokrywce. Należy jednak uważać aby uszczelki te nie miały bezpośredniego kontaktu z moszczem.
Smarowanie krawędzi pojemnika olejem roślinnym lub wazeliną w miejscu styku z pokrywką. Wadą tego rozwiązania jest możliwość dostania się tłuszczu do nastawu, w przypadku gdy za bardzo przechylimy pojemnik. Po każdorazowym zastosowaniu tej metody należy dokładnie umyć wiadro i pokrywkę, ponieważ olej może ulec zjełczeniu.
W przypadku beczek z tworzyw sztucznych, które najczęściej posiadają specjalne zakręcane zamknięcia, nie ma potrzeby wykonywania czynności uszczelniających.
Bardzo istotne jest zachowanie szczególnej ostrożności aby nie porysować wnętrza wiader i beczek, gdyż bakterie bardzo lubią małe szczeliny, gdzie spokojnie mogą się rozmnażać. W przypadku gdy nasze pojemniki fermentacyjne są już porysowane, należy je przed każdym użyciem dobrze odkazić przy pomocy wrzątku lub wodnego roztworu pirosiarczynu.
W fermentorach można przeprowadzać nie tylko wstępną fermentację miazgi, ale również fermentację główną i cichą, choć te dwie ostatnie zaleca się prowadzić w szklanych balonach.
[thumb33]