Podczas przelewania moszczu, wina czy syropu cukrowego do balona z wąską szyjką bardzo przydany może się okazać lejek. Ze względu na wielkość lejka, można je podzielić na dwie kategorie: duże przeznaczone do wlewania płynów do balonów, oraz mniejsze, kilkucentymetrowe, które przydatne są podczas zlewania gotowego wina do butelek.
Lejki do balonów
Najlepiej wybrać jak największy lejek, jednak należy sprawdzić czy jego węższy koniec zmieści się w szyjce naszego balona. Większa średnica waha się pomiędzy 15-32cm, należy jednak wybierać lejek odpowiednio głęboki są one bardziej stabilne podczas przelewania. Dodatkowo cześć lejków posiada wkładkę na sitko, dzięki czemu cząstki owoców lub pestki ze świeżo wyciśniętego moszczu nie dostaną się do nastawu.
Lejki do butelek
Lejek, który będziemy wykorzystywać przy zlewaniu do butelek, musi posiadać dość wąski dół, tak aby pasował do szyjki butelek. Średnica takich lejków zazwyczaj nie przekracza 10cm. Na rynku dostępne są specjalne lejki z blokada, która nie pozwalają na przelanie podczas zlewania wina. Dzięki takiemu lejkowi, wszystkie butelki będą równo wypełnione a przy okazji nie uronimy ani kropli drogocennego wina. Oczywiście cenna jest odpowiednio większa w stosunku do zwykłych lejków.