Jeśli zastanawialiście się kiedyś jaki kieliszek można użyć do wina które posiadacie i nie potrafiliście się zdecydować, to ten artykuł powinien Wam w tym pomóc.
Kieliszki - koniecznie z jednego kompletu - ustawiamy po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami w kolejności podawania trunków (bliżej ręki ten który będzie użyty pierwszy), oraz w zależności od wysokości szkła (niższe z przodu). Zwykle są to kieliszek do wódki, do wina białego i wina czerwonego. W pobliżu powinien stać duży kielich do wody lub szklanka. W przypadku gdy zachodzi potrzeba użycia dodatkowych kieliszków (np. do szampana) są one dostawiane w trakcie. W sytuacji gdy szampan jest jedynym podawanym alkoholem kieliszek stawiamy na początku. Nie stawia się na stole kieliszków do likieru, brandy i whisky (podaje się je do deseru)
1. Do wódek
Stosuje się zarówno kieliszki na nóżce jak i bez o pojemności 30-60 ml - rys.poniżej. Trzymamy za nóżkę lub za grube dno. W kieliszkach z nóżką podajemy wódki czyste i gatunkowe, w kieliszkach bez nóżki tylko czyste.
Wódki czyste podaje się zamrożone (zamrożone mogą również być też kieliszki), natomiast wódki gatunkowe podaje się w temperaturze pokojowej. Kieliszek napełniamy tak by do rąbka pozostało 3-5 mm.
2. Do szampana i win musujących
Stosuje się kieliszki zwane fletami. Mają pojemność 150-180 ml, są smukłe z reguły zwężające się ku górze - rys. poniżej. Trzymamy za nóżkę, by dłonią nie rozgrzać trunku. Kieliszki napełniamy do 3/4 wysokości. Szampan powinien stać w wiaderku z lodem.
3. Do win białych
Stosuje się kieliszki o czaszy mniejszej niż do wina czerwonego, o pojemności 100-200 ml - rys. poniżej
Do wina reńskiego i mozelskiego stosuje się kieliszek z małą czaszą i bardzo długa nóżką (często jest ona zielona) - rys.poniżej, pierwszy kieliszek z prawej. Kieliszki trzymamy z nóżkę.
Kieliszki napełniamy po posiłku do połowy czaszy. Butelka powinna stać w wiadereczku z lodem. .
4. Do win czerwonych
Stosuje się kieliszek z dużą , zwężającą się ku górze czaszą o pojemności 150-250 ml i dość krótka nóżką - rys.poniżej. Do burgunda stosujemy kieliszek z pękatą czaszą o pojemności 100-150 ml i długą nóżką - rys. rys.poniżej, pierwszy kieliszek z prawej.
Kieliszki trzymamy za czaszę bąd za nóżkę. W kieliszkach do wina czerwonego możemy podać wino białe. Napełniamy je do 3/4 kieliszka.
5. Do win deserowych i apereitif'u
Stosuje się kieliszki przypominające kieliszki do wina czerwonego, ale mniejsze. Czasza ma pojemność około 100 ml. Rysunek poniżej (patrzymy od lewej) przedstawia kieliszek (1) uniwersalny, nastepne (2) i (3) kieliszek do Porto, a kieliszek (4) to kieliszek do sherry. Aperitif pijemy przed posiłkiem, natomiast wina deserowe (sherry, wermut, porto) po posiłku. Kieliszki trzymamy za nóżkę. Podajemy w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem sherry które schładzamy podobnie jak wina białe). Napełniamy nie więcej niż do połowy kieliszka.
6. Do koniaków i brandy
Stosuje się kieliszki z pękatą czaszą o pojemności powyżej 230 ml. Kieliszek trzymamy za czaszę. Do kieliszka wlewamy jedynie około 20-40 ml.
7. Do whisky
Stosuje się szklanki w kształcie walca o grubym dnie i pojemności 150-220 ml. Szklanki te można również stosować do drinków, fantazyjnych koktajli oraz wszystkich alkoholi nalewanych na kostki lodu.
8. Do likierów
Stosuje się kieliszki zbliżone kształtem do kieliszków do wódki na nóżce, z tym że są znacznie smuklejsze. Pojemność czaszy nie powinna przekraczać 60 ml. Trzymamy je za nóżkę. Napełnimy do połowy kieliszka.
9. Do short drinków (sporządzane z samych alkoholi)
Stosuje się kieliszki o rozszerzającej się czaszy i dość krótkiej nóżce - rys. poniżej od lewej (1), o pojemności czaszy do 150 ml. Napełniamy je tak by do krawędzi zostało nie mniej niż pół centymetra.
Do martini kieliszek ma charakterystyczny kształt (2), podobnie jak do margarity (3).
10. Do long drinków (alkoholi rozcieńczanych)
Stosuje się smukłe, duże szklanki o pojemności od 150 do 350 ml - rys. poniżej. Napełnia się je do około 2 cm przed rąbkiem.
11. Do hot drinków (gorący alkohol)
Stosuje się szklanki z uszkiem o pojemności od 200 do 250 ml. Niekiedy maja odzielona podstawkę - rys. poniżej
12. Do fantazyjnych napojów alkoholowych
Stosuje się kieliszki ze smukłą wysoka czaszą rozszerzająca się ku górze - rys. poniżej, szklanki do whisky, oraz w innych szklanych naczyniach o urozmaiconym kształcie .
ródło: www.restaurants.pl