W domowym winiarstwie do pomiaru przybliżonej zawartości cukru w moszczach oraz mocy wina wykorzystuje się cukromierz, zwanym areometrem. Cukromierze, gęstościomierze służą do oznaczania roztworu cukrowego, jednak po małych poprawkach można wyznaczyć zawartość cukru w moszczu lub winie.

Pojemnik fermentacyjny jest to pojemnik, w którym przeprowadza się wstępna fermentację owoców. Najczęściej występuje pod postacią plastikowych wiader lub beczek a ich pojemność waha od 10 do 200 litrów. Pojemniki te są ogólnie dostępne i można je kupić w sklepach internetowych sprzedających osprzęt winiarski. Również zwykłe wiadro malarskie, najlepiej nie używane może posłużyć jako pojemnik fermentacyjny. Musi ono jednak posiadać atest pozwalający na kontakt z żywnością. Można również wykorzystać stare opakowania po musztardach, ketchupach lub pojemniki z pobliskich fast-food'ów, które należy dobrze umyć, w celu pozbycia się obcych zapachów.

Polityka prywatności to dokument na witrynie internetowej, który informuje osobę odwiedzającą jakie dane na jej temat są zbierane i w jaki sposób mogą być wykorzystywane.