Agrest jako owoc przerobowy idealnie nadaje się nie tylko na dżemy i przetwory ale również do wyrobu nalewek. Niestety jest on obecnie coraz trudniej dostępny pomimo, że posiada on wspaniały smak i aromat oraz jest źródłem magnezu i wapnia.
Do wyrobu nalewki agrestowej będziemy potrzebowali:
Na początek owoce agrestu należy pozbawić szypułek, następnie dobrze wypłukać po bieżącą wodą. Umyte owoce układamy w słoju, zalewamy wodą i spirytusem, następnie szczelnie zamykamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na 4 tygodnie. W tym czasie należy co 3-4 dni należy potrząsnąć słoikiem. Następnie powstały nalew powoli przelewamy do dużej szklanej butelki i chowamy do lodówki. Pozostałe owoce zasypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i zostawiamy 10 dni. Tak powstały sok łączymy z wcześniej uzyskanym nalewem, filtrujemy i przelewamy do buteleczek. Nalewkę agrestowa należy jeszcze na 1 miesiąc odstawić aby się uleżała.
Ten artykuł możesz również komentować na naszym forum.