Nalewka z czarnych porzeczek
Data dodania:
Autor: Piotr Hałas
Wyświetleń: 4112
Twoja opinia:
Średnia opinia: 5.00
Liczba opinii: 1
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania: 4 miesiące
Kalorie: 80 calories
Nalewka z porzeczek jest bardzo łatwa w przygotowaniu nalewka. Posiada przy tym niesamowity zapach i aromat, który sprawi, że będziesz chciał ją skosztować już zaraz po otwarciu butelki.
Potrzebne składniki
- 1 kg czarnych porzeczek
- 300 g cukru,
- 500 ml spirytusu 95%,
- 500 ml czystej wódki 40%.
Sposób przygotowania:
- Owoce porzeczki oczyścić z szypułek i przebrać - zepsute, nadgniłe owoce wyrzuć gdyż zepsują one smak,
- Wsypać owoce do sitka, porządnie wypłukać i odsączyć,
- Owoce rozgnieść i przełożyć do dużego słoika, następnie zasypać cukrem i zalać spirytusem,
- Słoik odstawić na miesiąc w ciemnym miejscu,
- Następnie nalew zlać do butelki (nie należy odciskać owoców) i odstawić do lodówki, pozostałe owoce zalać wódką i macerować w ciepłym pomieszczeniu przez 2-3 tygodnie,
- Po tym czasie nalew zlać i odcisnąć owoce i połączyć z poprzednim zebranym nalewem,
- Całość przefiltrować przez gazę i rozlać do butelek.
- Nalewkę odstawić w ciemnie i chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Propozycja. Cześć dodawanego cukru można zastąpić miodem wielokwiatowym (około 50g) o dodać podczas maceracji laskę wanilii i 4 goździki.
Ten artykuł możesz również komentować na naszym forum.
Podstawowe składniki:
Woda,
Cukier,
Owoce
Kategoria:
nalewki
domowe
Słowa kluczowe:
nalweka, przepis, przepis na, porzeczka, porzeczki, nalew z porzeczek