Nalewka z truskawek jest jedną z najczęściej przygotowywanych nalewek w naszym kraju. Wynika to nie tylko z samego aromatu i smaku, lecz z dużej dostępności owoców oraz ich ceny. Nalewka z Truskawki z własnego ogródka będzie nam przypominać słonecznie lato oraz da wiele satysfakcji przy konsumpcji.
Do sporządzenia nastawu będziemy potrzebowali:
Owoce na nalewkę z truskawek muszą być dojrzałe i zdrowe. Przy wyborze owoców nie należy kierować się wielkością gdyż zazwyczaj duże owoce są puste w smaku. Truskawki wstępnie przebieramy odrzucając te zepsute, następnie wkładamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Słój odkładamy na dzień do lodówki, tak by truskawki puściły sok. Następnie do słoja dolewamy spirytus, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciepłe i ciemnie miejsce. W tym czasie co 3-4 dni należy potrząsnąć intensywnie słoikiem aby składniki się przemieszały. Po miesiącu dodajemy sok z limetki/cytryny dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwa tygodnie. Następnie całość filtrujemy przez gazę i wlewamy do docelowych butelek. Butelki z trunkiem pozostawić na 2-3 miesiące w ciemny pomieszczeniu.
Dla polepszenia smaku i aromatu, można eksperymentować z dodanie laski wanilii. Wanilie kroimy wzdłuż na dwie części i dodajemy na samym początku do owoców.
Ten artykuł możesz również komentować na naszym forum.