Owoce jeżyn najczęściej spożywa się na surowo, jednak można z nich również przygotować wyborne nalewki. Ponieważ nalewka z jeżyn posiada również działanie napotnie i wykrztuśnie, Zalecana jest więc przede wszystkim do zwalczania takich objawów jak przeziębienia oraz stany gorączkowe.
Do sporządzenia będziemy potrzebowali następujące składniki:
Jeżyny należy dokładnie przepłukać (szczególnie jeżeli są to owoce zbierane w lesie) oraz przebrać – owoce zepsute oczywiście wyrzucamy. Następnie owoce wkładamy do dużego słoja warstwami przesypując cukrem. Szczelnie zamknięty słoik odstawimy na 10 dni w ciepłe słoneczne miejsce tak by jeżyny puściły sok. Otrzymany sok zlewamy do butelki i chowamy w lodówce. Następnie do jeżyn dodajemy wódkę, spirytus i laskę wanilii, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie. W tym czasie należy co 3-4 dni wstrząsać słojem tak aby całość się dobrze wymieszała. Następnie otrzymany nalew łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem. Całość filtrujemy przez gazę i wlewamy do butelek. Teraz pozostaje poczekać nam 4-6 miesięcy i można spożywać nalewkę.
Nalewkę można również zmieszać z nalewką wiśniową (10%) i nalewką z czarnych jagód (10%), czyli na litr nalewki z jeżyn należy dodać po 100ml wiśniówki oraz nalewki z czarnych jagód.
Ten artykuł możesz również komentować na naszym forum.