Śliwki to raczej materiał dla bardziej zaawansowanych nalewkarzy. Mam nadzieje, że dzięki temu przepisowi uda wam się wykonać wyśmienitą nalewkę ze śliwek. Oprócz nalewki dodatkowo uzyskamy lekki likier śliwkowy.
Niezbędne skłądniki:
Do dużego dymiona wrzucic dojrzałe śliwwki ( można sukcesywnie dodawać w miarę dojrzewania )z pestkami, zalać 95% spirytusem i szczelnie zakorkować. Pozostawić na słońcu przez ok1-2 tygodnie potem przenieść w ciepłe miejsce i trzymać przez rok. Po tym czasie zlać, przefiltrować, rozlac do butelek.
Na pozostałe owoce wsypac cukier , zostawić na 2-3 tygodnie od czasu do czasu potrząsając naczyniem, następnie wycisnąć owoce przez tetrę , przefiltrować , rozlać do butelek. jest to wyśmienity lekki likier.
Łączny czas oczekiwania min. 13 mies.
Smacznego