Śliwki to raczej materiał dla bardziej zaawansowanych nalewkarzy. Proces przygotowanie jej ma aż trzy etapy, jednak efekt końcowy może zaskoczyć niejednego. Mam nadzieje, że dzięki temu przepisowi uda wam się wykonać wyśmienitą nalewkę ze śliwek.
Poniżej podaję listę produktów potrzebną do sporządzenia nalewki:
Pierwszym etapem jest przygotowanie zaprawy, do jej sporządzenia będziemy potrzebowali:
Najpierw należy wydrylować suszone śliwki, a następnie lekko rozdrobnić je. W ten sam sposób postępujemy z rodzynkami - rozdrabniamy. Pokrojone śliwki, rodzynki oraz laskę wanilii wrzucamy do słoja. W osobnym naczyniu 140 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczamy z 70 ml przegotowanej wody. Uzyskanym w ten sposób spirytusem zalać owoce a następnie dodać 3 krople olejku migdałowego. W szczelnie zamkniętym słoju owoce należy macerować przez 4-6 tygodni, od czasu do czasu mieszając.
Kolejnym etapem jest przygotowanie nalewu ze śliwek, będą nam potrzebne następujące składniki:
Po około 1-2 tygodniach po od przyrządzenia zaprawy należy sporządzić nalew ze śliwek. Na początek należy wydrylować owoce, odkładając co dziesiąta pestkę. Następnie śliwki rozdrobnić i wraz z 1/10 pestek włożyć do 5 litrowego słoja. Następnie 650 ml spirytusu o mocy 95% wymieszać z 600 ml wódki o mocy 45% a uzyskanym w ten sposób spirytusem zalać włożone do słoja owoce. Całość należy macerować przez około 3-4 tygodnie, mieszając 2-3 razy w tygodniu.
Kiedy oba składniki tj. nalew oraz zaprawa będą gotowe rozpoczyna się ostatni etap. Do gąsiorka z nalewem wlać zaprawę według podanych proporcji, cukier rozpuszczony w niewielkiej ilości przegotowanej wody oraz roztwór kwasu cytrynowego i wszystko dokładnie wymieszać. Spróbować przyrządzonej wódki i w zależności od smaku dopełnić spirytusem lub przegotowana woda do objętości 2l według własnych upodobań. Całość odstawić na 6-8 tygodni, po czym przefiltrować i rozlać do butelek. W butelkach nalew powinien leżakować co najmniej 3 miesiące.
Łaczny czas oczekiwania 6 miesięcy.
Smacznego.