Wspaniały kolor, jeszcze lepszy smak i aromat - to główne zalety nalewki malinowej. Nalewka z malin jest równie bardzo prosta w przygotowaniu a same owoce łatwo dostępne.
Przepis na wyśmienitą nalewkę z malin - na ponure i lodowate zimowe wieczory.
Czas przygotowania: 1 miesiąc
Pojemność: 3 litry
Potrzebne produkty:
Do naczynia wsypujemy owoce, następnie zalewamy syropem z wody i cukru. Dolewamy spirytus i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie w spokoju, nie potrząsamy, nie przestawiamy - zostawiamy w spokoju. Po tym czasie maliny powinny osiąść na dnie a u góry powinna być klarowna nalewka - należy nie przestawiając delikatnie zlać trunek znad osadu ale nie filtrować!! Przez filtracje nalewka może stracić smak.
Pozostawić na około dwa tygodnie w butelce w chłodnym ciemnym miejscu.