Pochodzący z Francji likier korzenno-ziołowy (ok. 40 proc. alkoholu). Likier ma bursztynową barwę oraz słodki, miodowy posmak. Zalicza się go do najlepszych na świecie likierów.
Czas przygotowania: 6 miesięcy
Pojemość: 7 litry
Do sporządzenia nalewki potrzebne nam będą:
W 0,25 litra rumu należy namoczyć szafran, korzenie arcydzięgla, potłuczone owoce jałowca oraz przepołowioną laskę wanilii. Mieszaninę należy pozostawić w ciemnym miejscu na 3-4 dni. Następnie należy nalew przefiltrować przez bibułę filtracyjną i razem z 1,75l spirytusu wlać do 3 litrowego pojemnika. Kolejnym etapem jest przygotowanie syropu cukrowego, należy na gorąco rozpuścić cukier i podgrzewać go aż się ciecz wyklaruje i wyszumuje. Następnie należy syrop odstawić z ognia i po ostygnięciu powoli zmieszać z wcześniej przygotowanym spirytusem aromatycznym. Na koniec całość należy dobrze wymieszać, zlać do butelek i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na 6 miesięcy.