Pochodzący z Francji likier korzenno-ziołowy (ok. 40 proc. alkoholu). Likier ma bursztynową barwę oraz słodki, miodowy posmak. Zalicza się go do najlepszych na świecie likierów.
Czas przygotowania: 6 miesięcy
Pojemość: 4 litry
Do sporządzenia nalewki potrzebne nam będą:
Szafran należy namoczyć w 0,25 litra spirystusiu. W osobnej butelce tak samo postępujemy z arcydzięgielem oraz czarnymi jagodami, zalewająć je 0,25l spisytusu. Po 3-4 dniach przechowywania nalewek w ciemnym miejscu należy je przefiltrować przez bibułę filtracyjną. Następnie pozostałą porcje spirytusu (1,5l) wlać do 2 litrowego naczynia i dodać przefiltrowane nalewki. W międzyczasie należy przygotować syrop cukrowy, 2kg cukru rozpuszczamy w 0,5 litra wody, jeżeli cukier nie będzie chciał się rozpuścic należy zwiększać ilość wody o 0,1l. Rozpuszczony cukier należy wlać do 5l pojemnika, gdy troszkę ostygnie, dolewamy wcześniej przygotowanego ziolowego spirytus. Całość dokładnie wymieszać, rozlać do butelek, zakorkować.