Agrest to już troszkę zapomniany w naszym kraju owoc, jednak do nalewek nadaje się on idealnie. Z domieszką miodu i szczyptą przypraw tworzy idealną kompozycje smakową.
Do wyrobu nalewki agrestowej będziemy potrzebowali:
Na początek owoce agrestu należy pozbawić szypułek, następnie dobrze wypłukać po bieżącą wodą. Następnie owoce wkładamy do dużego słoika wraz z laską wanilii przekrojoną wzdłuż oraz korzeniem imbiru. Miód należy podgrzać, tak aby miód uzyskać płynną konsystencje i dokładnie wymieszać wraz wódka. Owoce zalać mieszanką miodu i wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 tygodni w ciemnie miejsce. Następnie nalewkę należy przefiltrować i rozlać do buteleczek i dostawić w ciemnie miejsce na 1 miesiąc.
Ten artykuł możesz również komentować na naszym forum.