Nalewka agrestowa z miodem i ziołami


Data dodania:
Autor: Piotr Hałas
Wyświetleń: 3918
Twoja opinia:
Średnia opinia: 5.00
Liczba opinii: 1
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania: 4 miesiące
Kalorie: 80 calories

Agrest to już troszkę zapomniany w naszym kraju owoc, jednak do nalewek nadaje się on idealnie. Z domieszką miodu i szczyptą przypraw tworzy idealną kompozycje smakową.

Do wyrobu nalewki agrestowej będziemy potrzebowali:

  • 1 kg agrestu
  • 1 l wódki
  • 0,5 l miodu
  • 1 laska wanilii
  • kawałek imbiru

Na początek owoce agrestu należy pozbawić szypułek, następnie dobrze wypłukać po bieżącą wodą. Następnie owoce wkładamy do dużego słoika wraz z laską wanilii przekrojoną wzdłuż oraz korzeniem imbiru. Miód należy podgrzać, tak aby miód uzyskać płynną konsystencje i dokładnie wymieszać wraz wódka. Owoce zalać mieszanką miodu i wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na 5-6 tygodni w ciemnie miejsce. Następnie nalewkę należy przefiltrować i rozlać do buteleczek i dostawić w ciemnie miejsce na 1 miesiąc.   

Ten artykuł możesz również komentować na naszym forum.

Podstawowe składniki: Woda, Cukier, Owoce
Kategoria: nalewki domowe
Słowa kluczowe: nalweka agrestowa, nalewka z agrestu, nalewka, przepis na, przepis, przepis na nalewkę agrestową

Nasza strona internetowa może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji Twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę Ci wyświetlić. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych.

© Piotr Hałas 2012